"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. november 4., vasárnap

MEGJELENT SZŐKE ANNA: ÖRÖKBE HAGYOM CÍMŰ NÉPRAJZI KÖTETE


Dr. Szőke Anna hetedik önálló kötetének bemutatóját tartották ma a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában, a helyi könyvtár szervezésében. A néprajzi ihletésű könyv címe Örökbe hagyom, alcíme pedig: Fejezetek Kishegyes társadalomnéprajzához.
A bemutatón Vörös Julianna könyvtáros bevezetőjét követően a könyv recenzense mgr. Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató értekezését hallhatta a szép számban megjelent közönség. A könyv az emberi élet három fontos fordulópontja, az esküvő, a keresztelő és a temetés helyi szokásait tárja fel az elmúlt több mint egy évszázad távlatában - képekkel gazdagon illusztrálva - egyben egy sajátos társadalmi- és korrajzot képezve. A könyv recenzense elmondta, hogy a kézirat olvasása közben döbbent rá, néprajzi szempontból a tömbmagyarságban is létezik szórvány. Az elmúlt száz év történetéből derül ki, hogy Kishegyes azzal, hogy egy sajátos, néprajzi értelemben vett szigetté vált, a saját identitásának a megőrzésére törekedett. Az értekezést követően a szerzővel Vörös Julianna könyvtáros beszélgetett. Dr. Szőke Anna végezetül megköszönte az önkormányzat és a helyi közösség anyagi támogatását.
(A képen dr. Szőke Anna és mgr. Dévavári Beszédes Valéria)
 Dr. Celluska Frindik Erzsébet községi elnök rövid felszólalásában elmondta, szerinte annak a népnek van jövője, mely ismeri és ápolja a hagyományait, ezért örömére szolgál, hogy az önkormányzat hozzájárulhatott a könyv megjelenéséhez. A kishegyesi helyi közösség a lektorálási költségekkel járult hozzá a kötet megjelenéséhez, ifj. Juhász Bálint tanácselnök pedig köszönetet mondott a szerzőnek, amiért feltárta a történelmünk egy részét. A könyvbemutatón közreműködött Papp Ágnes, Paróczi Elvira és Kőműves Csaba, az általános iskola Versmondó Műhelyének tagjai, valamint Csőke Noémi fiatal zongorista. Utóbbi Chopin műveket adott elő, a versmondók pedig Dudás Kálmán verseit szavalták.
 tp.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...