"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. november 14., szerda

HAMAROSAN ÚJ VEZETÉKET KAP AZ ISKOLA UTCA

     A kishegyesi Kis Kommunál Közvállalat fő tevékenységi köre a falu vízellátása és vízügyekkel kapcsolatos problémák orvoslása. Jelenleg a télre való felkészülésre összpontosítanak, de az időjárás függvényében szeretnének hozzáfogni egy nagyobb projektumhoz is – mondta el lapunknak Kormányos Levente , a vállalat megbízott igazgatója. 
– Az elmúlt időszakban a négy nagy kapacitású kutunkat készítettük fel a téli időszakra. Átnéztük a különböző áteresztő csapokat, gumitömítéseket, vezetékeket stb., hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés a télen. Emellett a közelmúltban építettük ki az ipari park fővízvezetékének egy részét és egy elosztó vízaknát. Ezt a vezetéket és vízaknát az európai követelményeknek megfelelően építettük meg, és a jövőben tovább fogjuk bővíteni – mondta el Kormányos, majd arról is beszámolt, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az ökokutak karbantartására, ugyanis ez a szolgáltatás komoly lehetőségeket rejt számukra. 
– A Kis Kommunál tartja karban a kishegyesi és a bácsfeketehegyi ökokutakat, illetve Topolyán a piactérnél és a Balkánnál lévő kutakat is. Az ökokutak esetében is a télre készülünk: kicseréljük az aktív szénfiltereket, ellenőrizzük a klórozó berendezéseket, az UV lámpákat, illetve lecseréljük a mechanikus filtereket. Emellett ellenőrizzük a helyiségek belső hőmérsékletét is, mert stabil hőmérsékletre van szükség a víztisztítási folyamathoz. A csapokban lévő fűtőszálakat is átnézzük, ugyanis ezek gondoskodnak róla, hogy télen ne fagyjanak be csapok. Az ökokutak vízminőségét havonta ellenőriztetjük a szabadkai Közegészségügyi Intézetben és a rendszeres karbantartásnak köszönhetően minden hónapban kielégítő eredményeket kapunk. Ennek híre ment Kishegyesen és Topolyán kívül is, így most a bácskossuthfalvi ökokút átépítésén dolgozunk. Itt be kellett építenünk még egy tisztítóberendezést, mert gondok voltak a víz minőségével. Reményeink szerint, a kút karbantartását is ránk fogja bízni a bácskossuthfalvi helyi közösség – tudtuk meg az igazgatótól, aki azt is elárulta, hogy további helyi közösségek is érdeklődtek náluk az ökokútjaik karbantartásának esetleges átvételéről. A Kis Kommunál idei terveiről szólva Kormányos elmondta, hogy ki fogják cserélni a vízvezetékeket az Iskola utcában. 
– Még az idén szeretnénk az Iskola utcában az iskola sarkától a Tavasz utcáig kicserélni a vízhálózatot. Az eddiginél vastagabb és korszerűbb csövet fogunk lefektetni, és minden háztartás új bekötőcsövet fog kapni. Az iskolánál építeni fogunk egy új vízaknát is, hogy meghibásodás esetén le tudjuk zárni az utcát, de az iskola ne maradjon víz nélkül – mondta el az igazgató. A munkálatokat még a héten szeretnék elkezdeni, és várhatólag 10 munkanap alatt be fogják fejezni, ha az idő engedi. A beruházást a Kis Kommunál önerőből fogja megvalósítani – hangoztatta Kormányos, majd arról is beszámolt, a faluban az Iskola utca mellett vannak más kritikus utcák is, ahol nagyon gyakoriak a csőrepedések. Terveik szerint tavaszra egy újabb utcában fogják kicserélni az elöregedett vezetékeket.
(Lakatos János)
http://www.magyarszo.com/fex.page:2012-11-14_Vizugyeink.xhtml

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...