"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. november 9., péntek

KARCSÚ KICSI LENGYEL

     Tegnap éppen egy projektum írása közben voltunk, amikor egyik kollégám felhívta figyelmem, hogy két kisfilm biztos nincs fenn az iskola blogján. Tegyünk róla, hogy fenn legyen, mert érdemes megnézni… Igyekszem… A történet még 2011-ből való… Ez a második kisfilm története:
     Az isaszegi Damjanich János Általános Iskola Örökségünk, Rákóczi címmel országos történelmi és műveltségi vetélkedőt hirdetett. A 7 fordulós levelezőversenyen 4 fős általános iskolás csapatok vehettek részt. A benevezettek között ott találhatók a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola 7. a osztályos tanulói is: a Rácz kurucok és az Igyusani nevű csapat - egyedüliek a Vajdaságból -, akiket Magó F. Emese történelem szakos tanárnő készített fel. A Kertsor egy régi, de nagyon hangulatos szőlőskertjében kerültek szalagra a képsorok - vagy ahogyan a rendező magyarázta: a Rodostóba száműzött Rákóczi emlékforgácsai. Az egyik csoport lírai etűdöt készített II. Rákóczi Ferenc Karcsú kicsi lengyel című szerelmes verséből, amelyet Lubomirska lengyel hercegnőnek címzett. Miljković Zoran (Rákóczi), Toldi Blanka (hercegnő), Nyírádi Léna (narrátor és Mikes Kelemen), valamint Trombitás Orsolya szerepel a barokk love storyban.
     A forgatókönyv megírását a csapat és Magó F. Emese vállalta magára,  az operatőri, vágási és egyéb filmezési feladatok elvégzésében pedig ifj. Rácz József és Rácz Maronka Etelka szorgos keze munkája látható. A rendezés Hajvert Ákos munkája. Az Igyusani csapat a második helyezett lett a versenyen!!!!
Rácz Joci a következőket írta a Szó-Beszéd 2011 januári számában:

Felvétel indul!
Elmegyünk az iskolai karácsonyi vásárba, gyakorolok a kamerával, veszek egy palacsintát a szomszéd kislánytól, a gyerekhangok zizegéséből kihallom a nevem, azt mondják még nekem a nevemen kívül, hogy szevasz, az Emese tanárnő majd fölhív és megkér, hogy segíts neki filmezni. Én azt mondom jó, hívjon, szerintem rendben lesz, de azért meg kell beszélni (dátum meg ilyesmi).
Egy rövid bevezető-ismertető után a kijelölt napon a gyerekek, tanárok, szülők, mi és az összes egyéb résztvevő korán kel, de előtte nem is aludt igazán sokat, mert tudta, hogy reggel nyolctól a Nap utolsó sugaráig, és még azutánig forgatás van!
Az isaszegi Damjanich János Általános Iskola által szervezett „Örökségünk Rákóczi” elnevezésű versenyen határon belüli és túli hetedikes gyerekekből álló négyszemélyes csapatok vesznek részt. Kishegyesről két csapat is versenyben van. Falunkon kívül ők képviselik egész Vajdaságot. Ez egy hét fordulós vetélkedő, ahol egy-egy feladat elvégzése után kapják meg a következő (meglepetés) versenyszám paramétereit. Az összes forduló a Rákóczi témakörre épül. Készíteniük kellett már számítógépes bemutatót a szülőfalujukról, és ki kellett tölteniük egy a tananyagon kívüli kérdésekből álló tudásfelmérőt.
Ezek után művészeti feladatok következtek: verset kellett írniuk, egy hiányos kottára zenét szerezniük, és most filmet készíteniük (erre a versenyszámra a technikai szükségletek miatt külső segítséget is kérhettek). A versenyzők megírták a forgatókönyvet és a szövegkönyvet, elkészítették jelmezeket és a helyszínek díszleteit tanáraik Magó F. Emese és Hajvert Ákos, illetve szüleik segítségével. Majd szóltak édesanyámnak és nekem, hogy jöhet a kamera, felvétel indul. Hatalmas szervezőmunka, felkészülés, gyakorlás, egy egész napos filmezés és egy egész napos vágás után elkészült mindkét csapat videómunkája. A megkötés az volt, hogy Rákóczihoz kapcsolódjon, és ne legyen rövidebb három és hosszabb öt percnél.
Az Iđušani csapat filmje, a Karcsú kicsi lengyel egy lírai, szerelmi történet a Rodostóban élő megkeseredett Rákócziról, rímbe szedett szöveggel. A Rácz Kurucok nevű csapat némafilmet készített Tokaji aszú címmel borról, korrupcióról. És lett egy harmadik film is a forgatásról, a bakikról, sok nevetéssel.
Nekem nagyon hasznos volt ez a filmes kaland, mert még sosem csináltam játékfilmet. Igazi színészekkel dolgozhattam együtt, akik szívből, teljes odaadással, profin tették a dolgukat. De gondolom a csapattagoknak is új tudás adott a filmkészítés és a többi próbatétel, amivel eddig találkoztak a verseny során.
Ha ezt pecázás közben írnám, és éppen úgy adódna... akkor az lenne a három és egy ráadás kívánságom, (1) hogy készíthessek még filmet ezekkel a gyerekekkel, (2) hogy tartsanak ki ezek a tehetségek mellett a szüleik, tanáraik, barátaik továbbra is úgy, ahogy ez a néhány közösen eltöltött nap során láttam, (3) hogy mind az Iđušani csapat, mind a Rácz Kurucok csapata jól szerepeljen azon a két fordulón, ami még hátra van, (+1) és hogy jelentsétek, ha filmezni támad kedvetek!
Csapó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...