"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. november 25., vasárnap

KIRÁNDULÁS A TESTVÉREKKEL - GION NÁNDOR EMLÉKHÁZ


Békésszentandrási vendégeinkkel kirándulni voltunk Péterváradon, Újvidéken. Hazafelé jövet megálltunk Szenttamáson, Gion Nándor író szülőházánál.
„A Gion Nándor Emlékházat a közösség tisztelete hozta létre. Az író halála után, 2002. november 1-jén emléktáblát lepleztünk le, és koszorút helyeztünk el szülőházán, amivel hivatalosan is kultuszhellyé nyilvánítottuk az épületet.
A Gion Nándor Emlékház az egyszemélyes, azaz egyetlen szerzővel foglalkozó irodalmi emlékmúzeum típusába tartozik. Az épület és a telek 2004-ben vált a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma segítségével a Citerazene-barátok Klubjának tulajdonává. Miután építési szakértők véleményezték a ház állapotát, nyilvánvalóvá vált, hogy nem lehetséges tatarozni, át kell építeni az eredeti alapokra és meghagyni eredeti formáját, kinézetét. 2007 nyarára elkészült a tervdokumentáció, amivel ugyanebben az évben sikeresen pályáztunk a Vajdasági Autonóm Tartomány Nagyberuházási Alapjánál. A munkálatok a következő év tavaszán kezdődtek és 2009 nyarára fejeződtek be. A Gion Nándor Emlékház 2010 nyarán kezdte meg működését otthont adva a különféle kulturális rendezvényeknek is. Az emlékház gyűjteményének egy kisebb része hagyatéki anyag (a Gion-család könyvtára, használati tárgyak, fényképek, levelek, dokumentumok), a többi tudatos gyűjtő- és kutatómunka eredménye (az író műveit tartalmazó kötetek, folyóiratok, fordítások, kiadatlan kéziratok, rajzok, a művei alapján forgatott filmek, dokumentumfilmek az életéről és munkásságáról).
A Gion Nándor Emlékház enteriőrében a két utcai szoba és az előszoba működik kiállítóhelyiségként. A családi ház valamikori ebédlője az adminisztrációs és fogadótér, illetve kutatószoba funkcióját is betölti, ezenkívül itt tekinthető meg a könyvesszekrényekben elhelyezett családi könyvtár. Gion Nándor szobájában az eredeti helyén látható az ágya és bútora, a családi festmények, játékszerek, itt kapott helyet az íróasztala a lámpával és az írógéppel. A valamikori tisztaszobában a Gion Nándor élete és munkássága témájú kiállítás várja a közönségét.” Forrás: http://gionnandoremlekhaz.org/
Köszönet Németh Dezsőnek, hogy kalauzolt bennünket!  
photo by Fülöp Valentin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...