"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2013. március 26., kedd

DÍSZPOLGÁR NÉLKÜL


Falunap alkalmából a kishegyesi helyi közösség tanácsa kiosztotta a falu legrangosabb elismeréseit


Idén nem érkezett jelölés a falu díszpolgára címre. Íjász, hegedűművész, óvónők, cserkészek, népdalénekesek és tanúk a díjazottak között. Az MNT támogatásával újult meg a kishegyesi színházterem. Ajándékot kapott a kishegyesi iskola.

A kishegyesi falunapokon a helyi közösség tanácsa hagyományosan ki szokta osztani a falu köszönőleveleit, köszönő okleveleit, valamint a díszpolgári és tiszteletbeli polgári címeket. Ez idén sem maradt el, a falunapi rendezvénysorozat ünnepi műsorán került rá sor, szombat este a színházteremben. Amint kiderült, ez alkalommal nem ítélték oda a díszpolgári címet, mert nem is érkezett jelölés a tanácshoz. Ezzel szemben a falu tiszteletbeli polgárává választották Hornok Ernő gyomaendrődi lakost, a két település közti kapcsolatok ápolásáért. Hornok egy lapkiadó tulajdonosa és a gyomaendrődi Szó-Beszéd független újság felelős szerkesztője, aki nagyon sokat tett a kishegyesi Szó-Beszéd létrejöttéért. A helyi közösség tanácsa a falu köszönőoklevelét ez alkalommal Gálik Ferencnek, Kollár Ilonának, Sipos Veronának, id. Tóth Péternek és Péter Istvánnak ítélte oda. Ők önkéntes tanúvallomásaikkal hozzájárultak ahhoz, hogy a falu visszakapja a színháztermet és a szövetkezeti otthont. Köszönőlevelet kapott Zsadányi Mihály hegedűművész. Zsadányi számos külföldi és hazai zenekarban dolgozott, 1971 óta pedig a Dél-afrikai Köztársaságban él, ahol az állami zeneközpont hegedűtanáraként dolgozott nyugdíjba vonulásáig. Köszönőlevélben részesült Szalma István íjászbajnok is. Szalma sokat tett az íjászsport népszerűsítéséért a gyerekek körében, de az ő nevéhez köthető a Dévics Imre Kerámia Művésztelep újjáélesztése is. A Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozó szervezői is köszönőlevélben részesültek. Ezt a rendezvényt már 18 éve folyamatosan megtartják és 12 évben Kishegyes volt a házigazdája. Az elismerést a találkozó ötletgazdája és szervezője dr. Szőke Anna, és segítői Tumbász L. Kornélia, valamint Kalmár Edit vették át. A kishegyesi 29. Szent András Cserkészcsapat is köszönőlevélben részesült, amit Kecskés Endre és Fabó Dudás Róbert vettek át. Utolsónak, de nem utolsóként a 10 éves Szajkó énekegyüttes részesült köszönőlevélben. A jubileum alkalmából megjelent az együttes első lemeze, amiből a közönség ízelítőt kapott az ünnepi műsor második részében. Az elismeréseket ifj. Juhász Bálint, a helyi közösség tanácsának elnöke és Linka B. Gabriella, a Petőfi Sándor ME elnöke adták át. Ifj. Juhász egy rövid beszámolót is tartott arról, hogy milyen eredmények születtek tavaly.
Az ünnepi műsorban egy átadásra is sor került, Lovas Ildikó, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa átadta a felújított színháztermet. A felújítást az MNT forrásaiból sikerült elvégezni, és most a kishegyesiek újra birtokba vehették ezt a teret, mondta el Lovas. Pirityiné Szabó Judit, a magyarországi nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője felolvasta Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár levelét, amelyben a kishegyesieket köszöntötte a falu újratelepítésének 244. évfordulóján.
A falunapi műsor jó alkalmul szolgált a szegedi és az újvidéki Rotary klubok közös akciójának lezárásra is. A két klub könyvcsomagot, projektort és táblát ajándékozott a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolának, amiket Molnár Márta igazgatónő vett át a klubok elnökeitől.
(Lakatos János)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...