"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2013. március 9., szombat

DUDÁS VIRÁG ERVIN ÍGÉRETES TEHETSÉG, RÚZSA MAGDI A TEHETSÉG NAGYKÖVETE

Ervin és Magdi is iskolánk diákja volt, nagyon büszkék vagyunk rájuk!
Vajdaságban gazdag munka folyik a tehetséggondozásban, és ezeknek a gyerekeknek meg kell mutatniuk magukat más országokban is, de tehetségüket itthon kellene majd kamatoztatniuk – hangzott el a Szabadkán ma megtartott I. Vajdasági Tehetségnap Gáláján. Rúzsa Magdit és Váradi Tibort tehetség nagykövetnek nevezték ki.
A 2010-ben alakult Vajdasági Tehetségsegítő Tanács azzal a céllal valósította meg az I. Vajdasági Tehetségnapot, hogy bemutassák, megnezvezzék azokat a tanulókat, akik a legkiemelkedőbbek bizonyos területen. De Negri Ibolya, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elnöke: „Pályázatot írtunk ki, intézmények jelölhették a legjobb diákjaikat annak függvényében, hogy hány versenyen, milyen vetélkedőn jelentek meg, illetve milyen adottságok vannak egyes diákoknak.”
Igen nagy volt az érdeklődés, 135 javaslat érkezett, és ebből választottak ki huszonötöt, akiknek ma díjakat nyújtottak át. A Kiváló Tehetségek kategóriában volt olyan fiatal, aki növényfelismerő mobiltelefon alkalmazást készített el csapatával. „Szerintem a kreativitásommal tűnök ki a többiek közül, egyedi, jó ötleteim vannak, és így próbálok valamilyen hasznos, értelmes dolgot alkotni a csapatommal és ez a fő cél.”
A rendezvényen kitüntettek olyan közéleti személyeket is, akik életpályájukkal, kimagasló eredményeikkel példaképül szolgálhatnak a jövő nemzedékének. A tehetségnagykövetekké Váradi Tibor akadémikust és Rúzsa Magdi énekest választották.
http://pannonrtv.com/web/?p=49858

Nemzeti kincsünk a tehetség
Megtartották az I. Vajdasági Tehetségnapot

Három kategóriában díjazták a vajdasági fiatalokat, akik tehetségükkel, kimagasló eredményeikkel és példamutató magatartásukkal kiemelkednek az általános- és középiskolák, valamint a felsőoktatási intézmények tanulóinak soraiból. 
De Negri Ibolya, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a 2010-ben megalakult szervezet célja a tehetségek kibontakoztatása a közoktatásban, valamint tehetséggondozás elősegítése. A tehetség olyan tőke, amely adott – mondta De Negri –, nemzeti kincsünk, amire oda kell figyelnünk. Magyarországon 120 tehetségpont működik, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács ezt a jó példát igyekszik követni hazai akkreditált tehetségpontok kijelölésével, valamint a legjobb, legtöbb eredményt felmutató diákok megnevezésével, a Kistehetségek (általános iskolások), Ígéretes tehetségek (középiskolások), Kiváló tehetségek (felsőoktatás), illetve a Tehetségnagykövetek kitüntetésével. 
Az I. Vajdasági Tehetségnapon Joó Horti Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács Közoktatási Bizottságának elnöke az individuális oktatás fontosságát hangsúlyozta. A pedagógusok számára is igazi kihívást jelent a tehetség felfedezése és fejlesztése az iskolákban. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében március 8-án megtartott ünnepségen Dr. Takács Márta megbízott dékán, az MNT felsőoktatási bizottságának tanácsosa kiemelte, hogy a tehetséggondozás mellett a diákok pályájának követése is elengedhetetlen. Mindenki tehetséges valamiben – hangsúlyozta –, örömteli gond a kiemelkedő diákok fejlődésének segítése, amelyben a Kar, mint az egyik tehetségpont is szerepet játszik a jövőben. A felsőoktatás szempontjából jelentős szerepet játszik a Vajdasági Tudományos Diákköri Konferencia, illetve a hallgatói mobilitás elősegítése, hogy az egyetemisták a külföldön elsajátított tudást itthon kamatoztathassák majd. Grosschmid Péter, a Tehetséghidak projekt alprojektvezetője az ünnepségen elmondta, hogy minden pedagógus rendelkezik két komoly „valutával”, amellyel elősegítheti azt, hogy a tehetség, mint „természeti kincs” valódi értékké váljon, ezek pedig a dicséret és a bíztatás. Fuszek Csilla, a budapesti Európai Tehetségközpont igazgatója a tehetségtámogató együttműködési rendszerről számolt be röviden, amelynek gyakorlatát hamarosan az Európai Unió más országaiban is követik, illetve másik is csatlakoznak a magyarországi kezdeményezéshez. Az I. Vajdasági Tehetségnap gáláján végül Kormos Dénes a Nemzeti Tehetségprogram koordinátora szólt az egybegyűltekhez, aki a program közösségépítő erejét is hangsúlyozta, mint elmondta, nem elég az, hogy a tehetségsegítők között alakuljon ki az együttműködés, a tehetségeknek is gondolniuk kell egymásra, ismerniük kell egymás képességeit.
 Az első Tehetségnap díjazottjai a Kistehetségek kategóriájában: Ander Patrícia, Fenyvesi Abigél, Korhecz Réka, Hajdú Csongor, Tuvić Blanka, Nagy Abonyi Lúcia, Némedi Emese, Gulyás Ádám, Krmpotity Dominika, Aleksza Annabella, Gojkov Sára, Gregus Emma, Szabó Attila, Molnár Kinga, Kopasz Marina és Lipták Ramóna. Az Ígéretes tehetségek, azaz a kitüntettek középiskolások: Bíró Dominik, Bakos Evelin, Szabó Beáta, Domonkos Viktor, Dudás Virág Ervin, Zabos Regina, Ernyesi Róbert, Fenyvesi Anna Zsófia, Kovács Tamás és Rác Gyöngyi. Az egyetemisták közül Kiváló Tehetség-díjban részesült: Nágl Andor, Csizmadia Anna és Kulcsár Sarolta.
Az I. Tehetségnapon Dr. Várady Tibort és Rúzsa Magdit tüntették ki a Tehetségnagykövet címmel.
BG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...