"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2013. március 23., szombat

KISHEGYES ÜNNEPEL


A következő cikk a Vajma Délvidéki Hírportálon jelent meg. Kis kiigazítás a cikkhez: Dudás Virág Ervin iskolánk Galériájában hegedül a Végvári panoptikum címet viselő könyvbemutató és képkiállítás után. 
A Szabadkai Zeneiskola bemutatkozásakor pedig fellépett Németh György, volt diákunk is, akinek csodálatos hangjára figyelhettünk fel.

Második napja tart már Kishegyesen a falunapi rendezvénysorozat. A kulturális és művelődési rendezvények sora tegnap délelőtt Németh István kishegyesi születésű író, újságíró Felhőnézők című könyvének bemutatójával kezdődött az iskola ebédlőjében. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által felkért szakbizottság 2012 legszebb gyermek- és ifjúságikönyv-díját az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézetnek ítélte oda Németh István Felhőnézők című kötetéért. A válogatás Németh István öt gyermeknovellás-kötete alapján készült. Este a könyvtárban az E-szerelem című fordításantológia bemutatóját tartották meg. A kötetet a könyv fordítói mutatták be.
Az iskola galériájában ma este a Szabadkai Zeneiskola népzenei szakosztálya mutatta be többnyelvű repertoárját.
A falunapi rendezvénysorozat szombaton délelőtt az iskola tornatermében községközi asztalitenisz-versennyel folytatódik, miközben a kicsik részére játszóház lesz a Művelődési Otthonban. 17 órakor Léphaft Pál Végvári panoptikum című kiállításának megnyitója következik. Léphaft a Magyar Szó napilap Grimasz mellékletnek szerkesztője, Újvidéken élő karikaturista. Legújabb portrégyűjteményének ünnepélyes bemutatója lesz a kiállítás, melyen részt vesz majd a kötet két recenzense, Heinermann Péter és Klemm József is. 17 óra 30 perctől Dudás Virág Ervin hegedűkoncertje következik a Művelődési Otthonban, majd az óvodások rajzaiból összeállított, Az én falum című kiállítás megnyitója. Az ünnepi műsor 19 órakor kezdődik a Nagyszínpadon. Az alkalmi műsor keretében az eltelt egy év eseményeiről hangzik majd el beszámoló, valamint kiosztják a díszpolgári, tiszteletbeli polgári oklevelet, valamint a köszönőleveleket. A rendezvénysorozat vasárnap a Hegyalja utcában 10 órakor kezdődő III. Vajdasági Íjászkupa íjászversennyel zárul.
244 évvel ezelőtt, 1769-ben a tavasz kezdetén, március végén érkeztek meg az első telepesek a törökdúlás idején elnéptelenedett vidékre, hogy jóformán a semmiből teremtsék meg puszta létük alapjait. A tavasz érkezésével, az új hazába vándorlással az új kezdet lehetősége nyílt meg az egykoron többnyire Békés megyéből, Békésszentandrás környékéről ide települt ősök előtt. Ezért döntöttek úgy a kishegyesiek, hogy a tavasz első napja legyen egyben a falu napja is.
tp.
photo by Fülöp Valentin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...