"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2013. március 12., kedd

NYOLCADIKOSAINK AZ EXSPECTO DROGMEGELŐZŐ KIÁLLÍTÁSÁN


Az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány 2006 óta működik.
Az Exspecto elsődleges profilját, a Metamorphozis -  a drog című kiállítás képezi, amely megvásárlását a tartomány Egészségügyi és Szociális kérdésekkel megbízott Titkársága segítette anyagilag. A drogpreventív kiállítás lehetővé teszi minden látogatónak, hogy végigkísérjen egy drogvesztő utat: a nappali szobától a magányig, vagy akár a halálig. A multimediális kiállítást öt szoba alkotja, melynek végigjárása a 15 fős csoportoknak mintegy két, két és fél óráját veszi igénybe. A hagyományos kiállításoktól eltérően itt egy interaktív élménykeltő közegbe kalauzolják a látogatókat életszerű, hiteles adatok, életutak, interjúk, személyes tárgyak, albumok és termek segítségével.
A kiállítás 5 teremből áll.
1. terem – Egy család nappalijába érkezünk. Itt riport részletek hallhatók, melyek volt és jelenlegi drogosokkal készültek, akik családjukról és azokról a körülményekről, érzésekről és érzelmekről beszélnek, melyek a kábítószer fogyasztáshoz vezettek. A nappaliban található asztalon fotóalbumok, képekkel és dokumentumokkal, fiatalok életútjait kísérhetjük. Sikertörténet és szenvedélybeteg karrier bontakozik ki előttünk.
2. terem – A falakon antropomorf formák képviselik a drogcsoportokat. A figurák a drogok pszichés hatásaira utalnak. Például az ópiátok végtag nélküli alakja a befelé fordulás, a külvilág távoli ingereinek és az önmagával érzett egység érzésének szimbóluma. 
3. terem – A tükörteremben vetített filmek a heroinista, a marihuana-, az LSD- és a speed      fogyasztó sajátélményét mutatják be. A filmek elkészítésében volt drogosok közreműködtek. 
4. teremtől a szenvedélybetegség problematikája bontakozik ki előttünk. A terem oldalfalait fotómontázsok borítják. A képek sorokba rendezettek. A felső sor egészséges, szép és esztétikus világot ábrázol, ami lefelé haladva torzul, mulandóvá válik. A látogató a romlás mindennapi tárgyai között "botorkál" mely mélységet kölcsönöz a látványnak. Ugyanitt monitorokon a drogfogyasztáshoz kapcsolódó legfontosabb élettani - és egészséget érintő változások olvashatók. 
5. terem – A helység városi környezetet imitál. A látvány változik a beszűkülő, szerhasználó élettér mentén, azt szimbolizálva.
A sétát egy anonim kérdőív kitöltésével és beszélgetéssel zárják a csoportvezetők – akik képzett segítő szakmabeliek (pszichológusok, pedagógusok, gyógypedagógusok, pszicho-terapeuták). Elsődleges célcsoportjukat a fiatalok képezik.
         Iskolánk diákjai nem első alkalommal látogattak el a szabadkai kiállításra. Ma a nyolcadikosok nézhették végig a szobákat. Köszönet Mengyán Pletikosić Ildikó pszichológusnak, hogy gyerekeinknek színvonalas, érdekes előadást tartott.
A szöveg forrása: http://www.exspecto.org.rs
photo by Rózsa Viktor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...