"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2013. március 15., péntek

KOSZORÚZÁS KISHEGYESEN


Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 165. évfordulója alkalmából a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola, a kishegyesi Helyi Közösség, valamint a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében megemlékezést tartottak a Nyugati temetőben a Hegyesi csata emlékművénél.
A magyar himnusz meghallgatását követően dr. Plank Zoltán, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja előbb Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének üzenetét olvasta fel, melyben többek között a következő állt: „Az elmúlt években elindítottuk nemzetünket a határokon átívelő egyesítés útján. Így leszünk többen, így leszünk erősebbek. Ezt az erőt éppoly bátran és elszántan, éppoly okosan és leleményesen kell használnunk, ahogy eleink tették. A nemzet újraegyesítésének értelme éppen az, hogy mindenki, aki magyarnak vallja magát, részt vehessen a magyar nemzet és Magyarország építésében. A határon túl élők részt vehetnek Magyarország erősítésében, az erős anyaország pedig többet tud tenni értük ott, ahol élnek.”
A miniszterelnöki üzenet felolvasását és a konzul alkalmi beszédét Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes és dr. Celluska Frindik Erzsébet községi elnök ünnepi beszéde követte. Ezután a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és a helyi általános iskola diákjainak közös műsora szimbolikusan végigvezette az emlékezőket a forradalom kezdete, dicsőséges periódusa és bukása közötti időszakon, majd megkoszorúzták a Guyon Richárd honvédtábornok zseniális stratégiai vezetésével kivívott győztes Hegyesi csata emlékművét. Előbb dr. Plank Zoltán, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja az anyaország, majd Linka B. Gabriella a Magyar Nemzeti Tanács nevében koszorúzott. A VMSZ községi szervezetének koszorúját Kovács Károly és Szügyi István, a Kishegyesi Helyi Közösségét pedig Juhász Bálint és Sípos Tibor helyezte el.
Dr. Plank Zoltán, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja a 29. sz. Szent András Cserkészcsapat asszisztenciájával koszorúz

Az önkormányzat nevében dr. Celluska Frindik Erzsébet, Udvardi Ildikó és Kecskés Endre, majd a bácsfeketehegyi Gazdakör képviselői is koszorúztak.
A műsort Kovács Hanna és Hajvert Ákos állította össze.
A székesfehérvári gimnazisták egy harmincfős csoportja a tervek szerint már ma visszautazott volna, de az időjárás közbeszólt. Vendéglátóik, a kishegyesi iskola azonban megoldotta elszállásolásukat és étkeztetésüket addig, amíg nem tudnak biztonsággal hazautazni.
tp.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...